Mõtteid sõnadest, korrektsusest ja andestusest

Kuulan ikka raadiot ja vaatan uudiseid. Tänane tuline tema on meie rahandusministri Jürgen Ligi sõnakasutus. Rahandusminister ise võttis küll oma sõnad FB lehelt tagasi ja postitas vabanduse, kuid loomulikult on lendulastud sõnad juba mitmete poolt tsiteeritud – näiteks Postimees, aga kindlasti ka teised portaalid. Ja nii ongi, et väljaöeldud sõna enam tagasi ei kutsu – see elab juba oma elu. Just seetõttu hoiatab Piibel, et sõnadega tuleb ettevaatlik olla. Aga samuti kinnitab Jumala Sõna sedagi, et iga inimene on ekslik – ja seda sageli just oma keelepruugis. Nojah, too kuulus “Foorum”, kus riigieelarve üle arutleti, läks lõpuks tuliseks. Saatejuhtki jõudis ära nimetada, et suudeti ikka napilt enne saate lõppu rahandusminister vihale ajada. Ning siis juhtuski, et hr. Ligi kirjutas nii, nagu poliitiliselt polnud korrektne kirjutada. Nii et minu arvamus on, et ei ole ilus kogu süüd üksnes ühe inimese kraesse kirjutada. Osa süüd on nendelgi, kes nimme asja teravaks ajasid.

Aga tegelikult pole see praegu mu jaoks kõige olulisem. Mõtlen hoopis sellest, et kas Ligi tõesti ütles midagi ääretult solvavat? Kohe midagi nii hullu, et isegi president ei pidanud paljuks noomima hakata? Jah, nagu rahandusminister isegi tunnistab, tulid sõnad ehk liiga kiirelt ja mõtlematult ning polnud just kõige paremini valitud. Samas, mina mõtlen: kas see, mida Ligi ütles, on SISULISELT vale? Kui uskuda Wikipediat, siis on ju austatud haridusminister sisserändaja poeg, see on ju tõde. Minu meelest pole kellelgi vaja oma päritolu häbeneda. Pigem võiks Jevgeni Ossinovskit paljudele teistele sisserändajatele ja nende lastele eeskujuks tuua: riigikeelt on võimalik küll vägagi hästi ära õppida. Roosa erakond? Kas see pole mitte SDE värv? Jah, olen nõus küll, et ega Ligi väljendus ilus ei olnud. Aga nõustun ka Ligiga – praeguse haridusministri eesti keel on suurepärane. Vähe on nii hea eesti keelega eestimaalasi, kes ise pole rahvuselt eestlased. Arvan, et paljud eestlasedki ei oska eesti keeles nii ilusasti rääkida kui tema. Ja niipalju kui mulle kaugelt vaadates tundub, siis soovib hr. Ossinovski oma tööd teha nii hästi kui ta iganes suudab.

Aga kas tõesti meie taust meid kuidagi ei mõjuta? See, kust me pärit oleme, kelle pojad ja tütred me oleme, see kindlasti paratamatult mõjutab meid. Mina elan praegu Hiiumaal. Ja tahan siin oma tööd teha nii hästi kui oskan ja suudan. Aga ma olen päritolult Tartust, oma isa poeg. Ja teinegi kord avastan isegi üllatusega, kui palju mind seesama päritolu on mõjutanud. Ja mul tuleb ikka veel – kuigi olen Hiiumal olnud juba kümme aastat – õppida, kuidas saarel elu käib. Ja vahel teen ikka vigu, kui emotsiooni laineharjal midagi ütlen.

Mõnda aega tagasi oli tuline arutelu Kooseluseaduse teemal. See, mis siis toimus, võiks meil veel värskelt meeles olla. Ning nii mõnigi poliitik võiks meelde tuletada, milliseid sõnu ta kasutas SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks esindajate ja pooldajate kohta. Kui suurt osa eesti rahvast otseselt sildistati ja halvustati. Täiesti sõltumata rahvusest.

Praegu nõutakse häälekalt Ligi tagasiastumist või -kutsumist. Ei tea, kas äkki peaks ka suur osa parlamendiliikmeist tagasi astuma? Sest solvavad sõnad nõuavad ju poliitilise vastutuse võtmist…

Seepärast, hääd rahvaesindajad ja valitsejad – rohkem andestust, palun. Sest kui uskuda Euroopat, on meie riigi rahanduspoliitika ju väga hea. Ning kui uskuda meediat, siis hariduspoliitika seni nii hästi õnnestunud ei ole.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga